Skillnaden mellan hane och tik!
Hos den Dansk/Svenska gårdshunden är skillnaden i beteende hos hane och tik inte särskilt stor (däremot är de utseendemässiga skillnaderna påtagliga). Inom många andra raser är det vanligt förekommande att hanhunden är hårdare, livligare, mindre kelen och framförallt svårare att fostra – speciellt när de blir könsmogna. För rasen Dansk/Svensk gårdshund är det inte på det viset.
För att underlätta valet av kön på den tilltänkta hunden har jag skrivit ner några saker som kan vara bra att tänka på. Här ingår även några vanligt förekommande frågor jag ofta får av valpköpare. Uppgifterna är baserade på information och upplevelser av valpköpare och gårdshundsägare med olika bakgrund och skiftande bostadsmiljöer.
En vanlig fråga är hur hanhunden reagerar när tikar i grannskapet/närheten löper. En hanhund känner på långt håll när en tik löper men exakt hur hunden reagerar på doften är till stor del beroende på individen. Det finns hanhundar som är helt oberörda ända till den dagen tiken höglöper och först då kan reagera med att eventuellt bli oroliga och pipa/gnälla något. Det finns också hanhundar som är väldigt känsliga och de kan under tikarnas löp-period ha svårt att slappna av, vissa kan till och med sluta äta. Vilken personlighet en hanvalp eventuellt kommer att få i framtiden är väldigt svårt att säga innan valpen är könsmogen. Generellt sett är inte den Dansk/Svenska gårdshunden en testosteronstinn och hårt könsdriven ras utan hanar o tikar har oftast en måttlig könsdrift.
Bor man i hyreshus och det finns fler hundar i huset och dessa är tikar som löper med jämna mellanrum året om, så blir denna miljö klart påfrestande för en hanhund och i det fallet kanske det är bättre att välja en tik. Bor man på gård och har tänkt ha hunden gående lös på gården, men har granngårdar med tikar, så kanske det även i denna situation kan vara lättare med en tik.
Bor man i radhus eller fristående hus brukar det finnas hundar av bägge könen boende runt omkring och vanligtvis inte spela så stor roll vilket kön man väljer, det brukar gå lika bra med hane som tik. Man får heller inte glömma att även tiken kan ge sig iväg ut för att ”fria” under löp-perioden. Det är inte bara hanar som ”ränner” utan även tikar kan ta sig en tur ut i det fria.
När det gäller kissandet och antalet gånger under promenaden är det ofta så att hanen lyfter på benet vid diverse väldoftande föremål som tex. lyktstolpar, häckar och träd, medan tiken nöjer sig med att kissa någon eller några gånger under promenaden. Det finns också tikar som kissar lika mycket/många gånger som en hanhund under promenaden, så upplever man det jobbigt med en hanhund som stannar och kissar överallt och därför väljer en tik,ska man vara medveten om att det finns en viss risk att få en tik som kissar lika mycket som en hanhund. Kissar, sprätter/krafsar med fram – bakbenen och märker revir gör bägge könen. En del tikar kan under löp-perioden bli trötta, nedstämda och ”låga” i sättet, vissa hundägare upplever också att tikarna får någon form av depression. Ca 2 månader efter löp-perioden ( när valparna skulle ha fötts om tiken hade parats) kan det uppstå en form av skendräktighet hos tiken, som resulterar i att hon vill gömma undan saker som hon ”tror” är valpar. Det kan vara en leksak, ett koppel eller något klädesplagg. En del tikar samlar saker som de sedan lägger sig på och likt en höna ruvar över.
Som ni säkert märkt finns det för och nackdelar med bägge könen och vilket man ska välja beror till en del hur man tex bor, lever eller om man redan har hund i familjen och könet på den. Har man tänkt tävla lydnad, agility eller spår går det lika bra med bägge könen. Vill man bara ha en kelig go familjemedlem går det också lika bra med bägge könen.
Hanhunden är ofta större o grövre i kroppen än vad tiken är, men då rasstandarden tillåter en viss variation i mankhöjd innebär det att man i slutändan kan få¨en stor tik på 37 cm likaväl som en normalstor hane på 37 cm.
Slutligen har vi kommit till det här med att komma överens med andra hundar och djur. En gårdshund brukar inte ha några större problem att komma överens med djur eller andra hundar och det gäller båda könen.Men precis som med oss människor älskar inte alla varandra och följdaktligen håller inte alla hanar sams/drar jämt och detta brukar passa in även på tikarna. Mycket beror på hunden och hur den är uppväxt, van att leva och har för möjligheter att lära/läsa av kroppsspråk mm. Det är viktigt att hunden tidigt ”socialtränas”dvs ges möjlighet att under lugna former umgås med såväl andra hundar som människor och övriga djur.
Jag hoppas att några av dessa rader kan vara till hjälp och vägledning vid valet av kön på den kommande valpen.
Artikeln skriven av Anne Hansson
Avelsråd och valphänvisare på
Rasklubben för Dansk/Svensk gårdshund
Direktlänk till inlägg 27 februari 2013
Fördelar & Nackdelar med kastrering.
Förr i tiden trodde man att kastrering löste nästan alla ”beteendeproblem” hos hanhundar.
De allra flesta av beteendeproblem kan inte lösas genom kastrering. Trots detta är det i stort sett fortfarande rekommenderbart att kastrera hundar.
Vad många inte vet är att kastrering genom operation kan orsaka andra problem än de vi har här och nu.
Därför bör du tänka på det noga innan du bestämmer dig för att kastrera din hund.
Är hunden opererad, så kan det inte göras ogjort sen.
Idag vet vi mycket mer om vilka effekter kastrering kan ha på hundar.
Nedan är några av de biverkningar som kan uppstå efter kastrering & som Ofta uppstår:
Dålig päls
Övervikt
Aggression
Ökad osäkerhet
Kissar inomhus,
Beteendeproblem
Andra hundar kan uppfatta den kastrerade hunden annorlunda med efterföljande aggressivitet
Istället prata med en beteendevetenskaplig person, instruktör om att behandla problemet, för att avgöra om det kan lösas på ett annat sätt än genom kastrering.
Om du är fast besluten att kastrera din hund, är det lämpligt att kastrera sin hund kemiskt.
Detta görs genom ett stick i halsen hos veterinären med ett medel som heter Suprelorin.
Suprelorin minskar produktionen av det manliga hormonet testosteron upp till 6 månader.
Har du en unghund, så läs avsnittet om kastrering av unga hundar innan du tar ställning till om din hund ska kastreras.
Behandling med Suprelorin har ungefär samma effekt som kastrering genom operation.
Detta kommer att ge dig en fingervisning om vilken effekt kastrering har på din hund.
Finns det ingen effekt eller om det blir en negativ effekt av behandlingen, så bör du Inte få din hund kastrerad av kirurgiskt ingrepp.
Istället bör du kontakta en beteendeterapeut som kan hjälpa till med problemet.
Finns det en positiv effekt av behandlingen, så kommer kastrering genom operation sannolikt ha samma effekt som behandling med Suprelorin.
Det är viktigt att notera att både kemisk kastrering och kirurgisk kastrering fungerar optimalt ca. 4-8 veckor efter behandlingen / kirurgi.
Läs mer om Suprelorin.
Vad händer när hunden är kastrerad?
När du kastrerar en hund kemiskt eller genom kirurgi, så vad som händer är att produktionen av testosteron slutar ca. 4-8 veckor efter operationen / behandlingen.
När produktionen av testosteron stannar av har det följande effekt på hunden.
Hundens lukt förändras, så att andra hundar inte kan känna av om det är tik eller hane, de tror inte att det luktar hund mer.
Det kan leda till andra hundar (särskilt hannar) kan börja behandla kastrerat handjur dåligt, och detta kan leda till att kastrerat handjur faktiskt blir aggressiv mot andra hundar.
I könshormoner, särskilt testosteron, finns det en viss del av hundens förtroende.
Det förtroendet försvinner genom kastrering, är din hund osäker på något sätt, så finns det en risk att det blir mer osäkert.
När en hund är osäker, kan den börja att urinera mer & då inomhus, morra, skälla mer, vara aggressiv och därför kan den bli farlig för omgivningen.
Hela hormonbalansen förändras och därigenom ändrar också metabolismen själva.
Därför kan hunden ha lättare att bli överviktig.
Överviktiga hundar lever i genomsnitt två år kortare än hundar med normal vikt.
Pälsen kan också förändras och bli trassligt och tråkig, detta gäller särskilt till hundarna med lite mer päls. Ex. Spaniels, setter, Münsterlændere etc.
Kastrering av unga hundar
Har din hund vuxit upp än?
Hundar som är yngre än 1 ½ -2 år är fortfarande unga hundar och deras ”tonårs period” där dom kort sagt kan vara omöjliga, precis som tonåringar är det.
Istället för att göra något så drastiskt som att kastrera hunden, vänta ut den här perioden & var lite mer tolerant mot din hund. Håll den borta från träning i några månader och ge den stabilitet i vardagen, så går tonårs perioden oftast bort av sig självt.
Kastrering på grund av tikar i löptid.
Vuxna hundar (stora hundar över 1 ½ år, små hundar över 1 år), som inte har några beteendeproblem, men som strövar runt om i trakten eller som inte kan slappna av i löpperioder kan kastrerade med mestadels goda resultat.
Om du har både hanar & tikar i huset och vill undvika valpar, så det finns tre möjligheter:
Du kan göra en operation ”vasektomi”, där man skär av sädesledarna på hanen och kan då därför inte göra valpar.
Du kan också välja att kastrera hanen (kemiska eller kirurgiska), förutsatt att den inte har några beteendeproblem.
Ett tredje alternativ är att få sterilisera tiken.
Prata med din veterinär om vilket alternativ som är bäst i din situation.
Kastrering av hyperaktiva, dominerande eller aggressiva hundar
Nästan alla angrepp på hundar är rotad i osäkerhet, dåliga erfarenheter med andra hundar, människor, etc. Detsamma gäller även hos oss människor.
Dominans hos hundar är praktiskt taget obefintlig, det är tyvärr ett missförstånd som uppstod för många år sedan. Och dominans mellan människa och hund finns inte eftersom hunden inte ser oss som hundar.
Hundar som inte kan hitta lugn & ro med andra hundar på hundplatser m,m, eller är våldsam, aggressiv eller vilda med andra hundar, det skylles vanligtvis på att de är tonåringar, stressad, orolig, nervös eller liknande.
De känner att de måste hålla ett öga på allt & alla och kan inte slappna av.
Kastrering är inte lösningen här.
Hunden måste vara lugn och så bör du kontakta en beteendeterapeut som kan hjälpa dig med din hunds problem.
Aggression, dominans, osäkerhet – orsak
Om du agerar oklokt sett med hundens ögon (dvs. från hundens mycket enkel logik), förlorar den respekt och förtroende för dig och därför uppfattas du som irrationell och i värsta fall opålitlig hos hunden.
Om den ser dig som orimlig eller opålitlig, så det börjar den bli instabil i sin omgivning och hunden känner att den måste ta ansvar och omsorg till exempel om/av sin mänskliga familj.
Det är i dessa situationer, tyvärr vi ofta ser hunden som dominerande.
Här ett exempel: Du skäller ut hunden eftersom den har tagit en stor rostbiff som var på bordet … Hunden krymper ihop sig för dig – och du uppfattar det som om hunden skäms och därmed motiverar det din handling överför hunden ….
Sett genom hundens ögon: Det är något underbart god mat, jag äter det. Hunden blir utskälld, du skriker på den, den hukar sig för dig, för det är en kraftigt dämpande/lugnande signal på hundspråk, den vill att du ska lugna dig, dämpa dig, den berättar för dig att nu är du för våldsam.
Hunden förstår inte att det bord som köttet ligger på är bara för människor, och att den inte får ta mat därifrån. I hundvärlden är det, ta vad du vill, oavsett om det är på ett bord, i en papperskorg, på gräset, etc.
Kort sagt har kastrering för och nackdelar, och tyvärr kan vi inte veta om effekten är positiv eller negativ i förväg.
Men vad vi vet är att kastrering inte kommer att göra din hund mindre frustrerad, mindre osäker eller mindre aggressiv.
Tänkt Noga igenom ditt val Innan du kastrerar, om vilken metod som passar din hund bäst!
- Texten är översatt av mig från sidan hunden.dk
http://www.omhunden.dk/html/kastration_af_hunde.html